T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / NİLÜFER - Özlüce Şehit Aykut Yurtsever Anadolu Lisesi

Manevi Atmosferde Bir Zaman Yolculuğu: İznik

Okulumuz Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri Bayram T. ve Ayşe D. D.nin rehberliğinde öğrencilerimizle İznik’te bir zaman yolculuğu yaptık. İznik bir yaşam yeri olmakla birlikte manevi atmosferi olan özel şehirlerimizden.

Bu şehrimizdeki yolculuğumuza Orhan (Ayasofya) cami ile başladık. Bir anda kendimizi 4. yüzyılın içinde Batı Roma İmparatorluğu’nun Ayasofya Kilisesi’ni inşa ettiği, Hristiyanlığın kesin kararlarının alındığı, 4 İncil’in doğru kabul edildiği, ilk aforoz işlemlerinin yapıldığı, Hz. İsa’nın Tanrı’nın oğlu olduğunun kabul edildiği yüzyılların içinde bulduk. O yüzyıllarda burası Hristiyanlığın ibadet merkeziydi. Şimdi ise İslamiyet’in bir mabedi, Orhan cami…

Gezimizde Süleyman Paşa Medresesi, Yeşil Cami, 1. Murat Hamamı, Lefke Kapı, İstanbul Kapı surları, İznik Müzesi ve çini atölyelerinde atalarımızın sesi, rengi ve izleriyle karşılaştık. Çini atölyelerinde çalışan sanatçılarımızın anlatımlarını dinlediğimizde Türk-İslam sanatlarından biri olan çininin sadece görsellikten ibaret olmadığını, yapımının her aşamasında belli kurallarla ince çalışmalar gerektirdiğini ve her eserin manevi bir eğitimin sonucunda ortaya çıktığını öğrendik.

Dönüş yolunda İznik Gölü kıyısında bir kahve içmemek olmazdı. Kahvemizi İznik Gölü’nün eşsiz manzarasında yudumlarken keyifli okulumuzun keyifli gezisini bol mutluluk ve huzurla tamamladık.

27-03-202427-03-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.03.2024 - Güncelleme: 27.03.2024 12:43 - Görüntülenme: 71
  Beğen | 0  kişi beğendi